Високи технологии:

Мобилни приложения улесняват грижата за градината

Мобилни приложения улесняват грижата за градината

Независимо дали сте начинаещ или опитен градинар, планирането на работата в градината изисква твърде много усилия – за чертане на схеми, изготвяне на календари и т.н. В последните години обаче все повече мобилни приложения предлагат възможност да организирате по-лесно всичко. Ето някои от тях:

The all-around garden planner е приложение, с което можете да направите план на градината си. То предлага също съвети за отглеждане на различни култури, както и актуална прогноза за времето. Приложението разполага с каталог за всякакви видове зеленчуци, плодове, билки и цветя, така че да получите лесно и достъпно допълнителна информация за тях. Например кога и как трябва да се засаждат, на какво трябва да обръщате внимание, съобразно особеностите на региона и климата. Налични са и видеоматериали, така че да видите как да засадите и отглеждате дадено растение. Когато изберете някое, то бива добавяно в списък с всички ваши насаждения. Приложението автоматично изготвя график за това какви грижи трябва да полагате. To е напълно безплатно и достъпно за устройства на Apple и Android.

Услугата Planning your plot е друга възможност, достъпна на сайта www.gardeners.com. Можете да проектирате как ще изглежда градината ви според това какво ще засадите в нея. Съобразно това какви растения сте вписали, наръчникът предлага съвети дали да садите в саксия в стаята, или навън, в градината, колко дълбоко да засеете семената, кога трябва да пресаждате, и други полезни съвети.

Прецизирайте детайлите

Независимо дали отглеждаме зеленчуци, плодни дръвчета или цветя, когато ги засаждаме, трябва да съобразим редица фактори – какво количество светлина им е необходимо, каква почва е подходяща за тях и т.н. В тези случаи решение предлага сайтът www.landscapeplants.extension.umn.edu, разработка на Университета в Минесота. В него, въвеждайки желаните от вас критерии, ще получите списък с растенията, които отговарят на нуждите ви. Сайтът предлага подробна информация до каква височина растат съответните насаждения, заболяванията, на които са податливи, насекомите, които привличат, както и с какви наименования са известни. Има и възможност да изведете списъка си в електронни таблици и да си създадете база данни. Услугата е безплатна, но изисква регистрация в сайта.

Диагностика

Изследователи от Университета в Пердю, Канада, са създали няколко мобилни приложения, които спомагат диагностицирането на заболявания по растенията и откриването на вредители по тях. Те включват база данни със снимки на различни проблеми, за да се ориентирате какво се случва с растението ви, както и препоръки за справяне с проблемите. Можете да сортирате според това дали става въпрос за проблем, свързан с листата, стъблата, корените, цветовете и/или плодовете на растението. Приложенията са достъпни от устройства на Apple и Android и струват 0,99 цента всяко.

 

07:31ч. 03.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.