Експеримент:

Могат ли да се отглеждат картофи на Марс?

Могат ли да се отглеждат картофи на Марс?

Учените: "Ако можем да отглеждаме картофи в екстремни условия, ще спасим милиони хора на Земята."

В един от кино хитове на тази година - "Марсианецът" - героят на Мат Деймън успява да се спаси като отглежда богата реколта на картофи на Марс докато чака спасителна мисия да го прибере. Дали обаче това е възможно.

Екип от водещи учени са решени да докажат, че не само е възможно, но и това може да се окаже ключът за спасяването на милиони хора от глад, съобщава изданието "Файненшъл експрес", цитирано от БТА.

Всъщност бъдещият проект не е провокиран от филма на Ридли Скот, но асоциацията е неизбежна. Учените ще пресъздадат с точност условията на Червената планета в лаборатория и ще търсят начини да направят неблагоприятната среда плодородна.

За целта ще използват пръст, която е почти идентична с марсианската, каквато има в големи количества в пустинята Пампас де ла Хоя в Перу. Експериментът се ръководи от Международния център по картофите и НАСА.

"Искаме хората да разберат, че ако можем да отглеждаме картофи в екстремни условия като на Марс, можем да спасим милиони хора на Земята. Около 842 милиона души по света гладуват", казва Джоел Ранк от екипа.

Предимствата на картофите в това отношение са неоспорими - освен че могат да виреят и при неблагоприятни условия, те са много полезна храна, богата на витамин С, желязо и цинк.

Ако експериментът се окаже успешен, следващата стъпка ще е построяването на биокупол на самия Марс, където да започне производството на големи количества картофи.

Според учените атмосферните условия на чуждата планета, която е с по-високи нива на въглероден диоксид, дори може да са полезни за растенията и това да увеличи реколтата.

21:00ч. 26.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.