Съвет:

Може да варосате овошките и в топлите дни на януари

Може да варосате овошките и в топлите дни на януари

Ако сте пропуснали да варосате овощните дървета през есента, може да го направите в някой топъл и слънчев януарски ден.

Предварително с нож или телена четка изчистете напуканата мъртва кора, която става убежище за вредителите. После подгответе сместа за варосване на дръвчетата - 2 кг гасена вар в 10 литра студена вода. Добавете 150 грама предварително разтворен в малко вода син камък. Разбъркайте добре и намажете подготвените овошки.

В никакъв случай не използвайте блажна боя, нито варосвайте клоните. С четката се минава само стволът, предупреждава агроном Свободка Ангелова.

Защо е необходимо варосването? Повечето от овощните видове имат тъмна кора. През слънчевите зимни дни от южната страна тя се затопля и разширява, а през нощта се охлажда и свива, което води до образуване на  цепнатини. Тези открити рани стават входна врата за развитие на различни гъбни или вирусни болести.

Бялото покритие отразява слънчевата светлина и предпазва кората от напукване.

Не всички агрономи обаче одобряват варосването, защото когато слоят е прекалено дебел, под него зимуват някои вредители. Затова препоръката е слоят да е тънък, което може да се постигне чрез нанасяне с пръскачка.

09:28ч. 11.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.