След среща на Десислава Танева и проф. Бозуков:

Може да разблокират мерки биоземеделие и агроекология от селската програма

Може да разблокират мерки биоземеделие и агроекология от селската програма

Заявленията за директни плащания за 2017 г. ще се подават до 15 май и срокът няма да се удължава въпреки техническите проблеми при приема на документите. Това съобщи бившият земеделски министър Десислава Танева след среща със служебния министър проф. Христо Бозуков.

В момента модулът, който генерира правните основания за подаване на заявления за подпомагане, е блокирал и това спира работата. От министерството обаче уверяват, че проблемът ще бъде отстранен до Великден.

Танева е настояла за разблокиране на мерки 10 и 11 от Програмата за развитие на селските райони –„Биологично земеделие“ и „Агроекология и климат“, които бяха спрени от служебния министър заради преразход на средствата. На срещата обаче е постигнато съгласие да бъде отворен приемът на заявления за подпомагане по някои от приоритетните направления - пасторализъм в националните паркове, редки местни породи, редки местни сортове и предпазване на почвите от ерозия. По мярка 11 приемът на заявления ще бъде възможен за всички регистрирани биопроизводители,  а за новите -  само за трайни насаждения, зеленчуци и животни.

От земеделското министерство обаче не потвърждават официално постигането на тези договорености на срещата.

 

07:42ч. 11.04.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.