:

Мулчирането с борови кори вкиселява почвата

Мулчирането с борови кори вкиселява почвата

Създаването на изкуствено покритие на почвата чрез различни органични и неорганични материали, което се нарича мулчиране, се прилага все по-широко с цел запазване на влагата. За целта се прави слой от окосена трева, слама, компост или дървесни парченца и стърготини.

Добре е да знаем, че боровите кори и иглички не са подходящи за всички култури, тъй като засилват киселинността на почвата. Затова трябва да ги използвате при растения, които се развиват добре в кисела среда. В цветната градина например това са рододендронът и ериката. С мулч от борови кори се чувстват комфортно и всички иглолистни видове. Той е подходящ и за насажденията с американска боровинка.

Дебелината на слоя трябва да е 6-8 см. Преди да го положите, почвата се наторява и полива добре. Така влагата ще се запази значително по-дълго. Дървесните кори имат и друга функция – те предпазват от развитие на плевели. Ако неканените гости все пак поникнат, се отстраняват лесно, защото развиват слаба коренова система. Различните видове естествени покрития намаляват и денонощните колебания на температурата както през лятото, така и през зимата, а когато се разложат, подобряват хумусното съдържане.

От синтетичните материали у нас се използват черното или зеленото фолио, които се прилагат предимно в ягодовите насаждения и при оранжерийно отглеждане на домати.

21:51ч. 25.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.