Полезно за градината:

Мъховете и лишеите по овощните дървета се премахват през есента

Мъховете и лишеите по овощните дървета се премахват през есента

Мъховете и лишеите по овощните дървета са неканен гост, който може да има фатални последици за растенията. Те нападат предимно по-старите дървета. Имат задържащ ефект върху тяхното развитие и са убежище за много вредители.

Първоначално се появяват по ствола на растенията, но постепенно обхващат всички клони. При резитбата е добре да се отстранят клонките, които са силно засегнати, но разбира се стъблото и скелетните клони не може да изрежем.

Затова най-напред опитайте да почистите кората от нашествениците. За целта може да използвате четка, с която лишеите се изстъргват. След това овошките е добре да се третират с разтвор от железен сулфат, известен като зелен камък. Той се приготвя в концентрация  - 1 с. л. на 1 литър вода. Добре е да го разтворите в хладка вода и да го прецедите, за да не запушите пръскачката си.

Оставен на въздуха, зеленият сулфат променя цвета си, защото кристалите му изветряват и побеляват.

Препаратът се използва и когато овошките са заболели от хлороза. При недостиг на желязо по най-младите връхни листа се забелязва жълто оцветяване. Впоследствие заболяването обхваща и по-старите листа. При слаба степен на хлороза добър ефект дава пръскането на растенията с 0,3% разтвор на железен сулфат.

08:08ч. 07.11.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.