За пета поредна година:

Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир

Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир

С 200 гайди откриват тазгодишния Национален събор на овцевъдите в България край Петропавсловския манастир над Лясковец, съобщава в. "Борба" - Велико Търново.

И тази година организаторите са подготвили богата и атрактивна програма - изложения на овце, кочове, агнета, кози, кучета, състезание по теглене на коне-тежковози, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо, фермерски надпревари, представяне на традиционни занаяти и музейни експозиции.

Ще бъдат показани още  селскостопанска техника и оборудване, народни борби, кулинарни шоута, веселби и нестинарски танци. Очаква се тази година да има и кът за вегани.

Отново част от програмата е Националният фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце”.

Националният събор на овцевъдите в България бързо се превърна в едно от любимите и дългоочаквани събития в региона и се утвърди като най мащабния в Северна България. Преди пет години съборът е бил разположен на площ от 40-50 декара и е събрал около 60 000 души. През 2015 г. теренът надхвърляше 100 декара, а посетителите бяха над 160 000. Очаква се тази година атрактивното събитие да бъде посетено от над 180 000 гости.

Амбицията на организаторите е да "размножат" събора в още 9 държави - Австрия, Чехия, Словакия, Хърватия, Босна, Сърбия, Румъния и Грузия.

Допълнителна информация и записвания могат да се правят на телефон 0884 350 766, съобщават организаторите от Национална асоциация на млечните овце и Фондация Наследство в бъдещето.

ПРОГРАМА - 5-ти Национален събор на овцевъдите в България (6-8 май 2016 г.)

 

22:42ч. 17.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.