Опасно наследство:

Над 4 хил. тона стари пестициди ще бъдат преопаковани и изнесени в чужбина

Над 4 хил. тона стари пестициди ще бъдат преопаковани и изнесени в чужбина

Над 4 хил. тона стари пестициди от времето на социализма ще бъдат преопаковани и изнесени в чужбина през тази година, съобщи Министерството на околната среда и водите. Количествата се съхраняват над 25 години в 216 склада на някогашните ТКЗС и АПК в цялата страната.

Това са фунгициди, инсектициди и хербициди с изтекъл срок на годност, които крият рискове за населението и околната среда. Някои от тях са в течно, други в прахообразно състояние. Сега предстои да бъдат преопаковани според европейските изисквания за транспортиране на опасни товари и след това да бъдат изнесени в чужбина. Причината е, че у нас няма инсинератори, където могат да бъдат изгорени.

Средствата за реализацията на проекта са в размер на 23,4 млн. швейцарски франка, осигурени по линия на Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Крайният срок за приключване на проекта е 31 май 2019 г. С него обаче няма да се реши напълно проблемът със старите пестициди. Големи количества препарати са складирани на частни терени в складове, а някои дори под открито небе, но за унищожаването им не са осигурени средства.

Безопасното съхранение на старите пестициди е отговорност на общините. Дълги години обаче държавата осигуряваше нужните финансови средства, тъй като се приема, че тя носи отговорност за натрупването на препаратите.

12:29ч. 08.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.