Оптимистичен отчет:

Над 9 млрд. лв. влезли в агросектора за 7 години

Над 9 млрд. лв. влезли в агросектора за 7 години

Бойко Борисов: Ще имаме 95-96 на сто усвояемост на еврофондовете по всички програми в България.

Усвоили сме 99 на сто от парите за земеделие през 2015 г. отчетоха от Държавния фонд "Земеделие" на пресконференция днес. Присъстваха премиерът Бойко Борисов, както и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

На медиите бе предоставена информация от изпълнителния директор на фонда Румен Порожанов за усвояването на европейските земеделски фондове през изминалия програмен период 2007-2013 година.

Плащанията през програмния период - от 2007 г. до настоящата година, от фонд "Земеделие", европейските фондове и националните програми общо са в размер на 3 млрд. и 281 млн. лева, като ръстът е в тренда на целия програмен период, отбеляза изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов.

По линия на директните плащания в периода 2007-2014 г. на земеделските производители са предоставени над 9 млрд. лева, посочи той. Регистрираните заявления са с растящ брой.

Порожанов акцентира върху животновъдния сектор, където само за 2015 г. по различните програми са преведени 273 млн. лева.

По Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ разплатените пари са 1 345 млн. лева за финализиране на абсолютно всички мерки както по Първа ос /частни инвестиции/, така и по Втора ос /агроекологични плащания и общински мерки, уточни изпълнителният директор на фонд "Земеделие". 

Загубените пари от еврофондовете са в размер на 24 млн. лева за целия период от проекти, които не са могли да бъдат реализирани, посочи той.

Според Румен Порожанов одитите на ЕК са помогнали на фонд "Земеделие" да изчисти процедурите и да влезе в новия програмен период с ясни правила.

Премиерът Бойко Борисов заяви: "В най-лошия случай по всички програми ще имаме 95-96 на сто усреднено усвояване на еврофондовете в България, което я поставя на второ място в Европа."

Той поздрави ръководството на фонда за стриктните финансови корекции, защото институцията се наблюдава не само отвътре, но и от Брюксел. Трябва да бъдете безмилостни, призова премиерът.

Постигнатото от фонд "Земеделие" усвояване на 99 на сто от европейските средства за първия програмен период 2007-2014 г. Борисов определи като фантастичен.

"Успяхме да запазим фонда от огромните политически апетити за смени и пренареждане и това което направихте като експерти е изключително добро за българското земеделие, за което заслужавате да бъдете поздравени", каза премиерът.

14:23ч. 06.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.