:

Наесен задължително пръскайте с карбамид срещу струпясване

Наесен задължително пръскайте с карбамид срещу струпясване

Ако листата на ябълките са вече окапали, трябва да извършите задължителното санитарно пръскане с карбамид. Това е най-добрата превантивна мярка срещу струпяването, съветва читателите на AgroLife овощарят Атанас Геотинов от Септември.

За целта е най-добре да се приготви 5% разтвор (500 грама на 10 литра вода) и с него да се облеят клоните на дърветата, както и опадалите листа, тъй като причинителят на струпясването презимува в листата. Там през есенно-зимния период той образува плодни тела - псевдотеции.

"В разтвора слагам задължително и прилепител", допълва бай Наско. Към края на ноември овощните дървета се обработват и  бордолезов разтвор (2%). Така ликвидираме опасността от заболяването. Напролет, преди развитие на пъпките, третирането с бордолезов разтвор се повтаря в комбинация с инсектицид.

Карбамидът, освен че унищожава заразата от струпясване, служи и за подхранване на почвената повърхност. Затова след това би било добре да се извърши оран, за да се зарови листната маса.

Пръскането трябва да се прави при тихо и топло време. Такива дни ще има още много до края на ноември. След приключване на операцията, трябва да измиете добре пръскачката си, защото разтворът е силно корозионен. 

С воден разтвор от карбамид трябва да се третират и струпясалите круши. Концентрацията на препарата обаче трябва да е по-висока - 6%.

09:08ч. 14.11.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.