В сезона на люляците:

Най-новите сортове Syringa са вече на българския пазар

Най-новите сортове Syringa са вече на българския пазар

Най-новите сортове люляк са вече на българския пазар и разпалват копнежа на градинарите. Един от най-екзотичните е бледожълтият - Siringa Lemoide, който се предлага на гол корен по 14-15 лв. Много търсени са и видовете, чийто китки са обагрените в два цвята – бяло с розово, бяло с жълто, лилаво и бяло. В разсадниците могат да се намерят облагородените сортове "Sensation", „Alba", "Lucie Baltet" и „Paul Thirion“ на цени между 26 и 39 лв., както и най-късно цъфтящият унгарски люляк.

За тези сортове е добре да знаем, че не понасят кисела почва.

Един от най-важните съвети при отглеждането им е да не се окопават  дълбоко, защото това стимулира образуване на нови издънки. Добре е почвата около растенията да се покрие с някакъв вид мулч, което ще я запази влажна и чиста от плевели.

Родина на люляка е Персия, откъдето преди 400 години търговци го пренесли във Виена, а оттам бързо се разпространил из цяла Европа, защото е  непретенциозен и издръжлив - както н а големите студове, така и на лятната суша. Устойчив е на болести и вредители, но не може без грижи.

Смята се, че колкото повече кършите цветовете на люляка, толкова повече ще цъфти на другата година. Специалистите по озеленяване обаче отхвърлят тези твърдения. Според тях чупенето на клонките не е препоръчително, защото храстът се наранява и се създават условия за развитие на болести.

Наистина важна за доброто му развитие е резитбата. Тя обаче се извършва рано на пролет, когато е в покой. Тогава се прочистват вътрешните клонки, изсъхналите и счупените, както и прецъфтелите. Цветоносните пъпки се намират на върха на миналогодишните филизи, затова те не трябва да се режат. Но в момента на цъфтежа подрязване и оформяне не се прави.

Според специалистите най-добрият период за засаждане на нови храсти е от средата на август до средата на септември. Но практиката показва, че люлякът се прихваща добре и рано напролет преди да са се развили пъпките му. Тези, които държат да направят комбинация от цветове, е добре да си извадят издънки сега. С повече поливане и грижи, те също ще се вкоренят, а и така няма да бъдете изненадани от багрите на цветовете. Често в градинските центрове продават лилав люляк за бял или най-обикновен вместо кичест.

За да расте и цъфти добре, люлякът трябва да бъде засаден на светло място, защитено от силни ветрове. Когато почвата е рохкава и богата, дупките се копят според размера на корена. При по-сух и каменист терен е добре да направите по-дълбока ямка, в дъното на която да смесите рохкава пръст с тор.  

След прецъфтяването дръвчетата не престават да се поливат и подхранват. Така се запазва тяхната свежест и декоративните им качества.

07:49ч. 19.04.2017г.
Й

Здравейте бих искал информация и как са поръчам благодаря вш

Йордан
11:28ч. 08.09.2021г.

Оставете коментар: