Финално:

НАП казва до три седмици как ще се прилага данък уикенд

НАП казва до три седмици как ще се прилага данък уикенд
След около три седмици НАП ще публикува указания за начина, по който ще се прилага данък "уикенд", съобщи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров пред телевизия "България он ер".
 
Философията на налога е да се възстановява само част от ДДС на фирмите, когато техни активи се използват и за лични нужди.
 
Указанието ще посочва как работодателите да отчитат прилагането на фирмени активи от служителите си, уточни Бъчваров, като допълни, че на практика данъкът се прилага от 20 години, а сега мярката се затяга.
 
Той припомни, че данъчен кредит се ползва само за имущество за фирмени цели, но в последните години се е наложила практиката да се ползва данъчен кредит и за облагаеми по ДДС доставки. Мярката се затяга заради зачестилите случаи на злоупотреба с покупката на служебни активи, което ощетява сериозно държавната хазна, посочи Бъчваров.
 
Според говорителя на НАП през последните години било масова практика леки автомобили, сгради и имоти за лично ползване да се купуват чрез фирми.
 
Бъчваров уточни, че държавата няма да контролира използването на служебни мобилни телефони или компютри, а ще се следи използването на големите фирмени активи - коли и недвижими имоти.
11:55ч. 05.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.