:

Алтернатива - Насекоми вместо телешко

Алтернатива - Насекоми вместо телешко

Фермите за отглеждане на насекоми като източник на протеини добиват все по-голяма популярност по света. Те изискват много по-малко ресурси като вода, храна и пространство, в сравнение с животновъдните ферми. И макар обикновено да са основна храна за някои влечуги и птици, тенденцията е насекомите все повече да навлизат и в менюто на човека. Съответно търсенето и необходимостта от производство на насекоми ще се увеличи.

Макар такава храна да е традиционна предимно за Далечния изток, все повече ресторанти по света предлагат насекоми в менюто си – например червеи, скакалци или щурци. Ястията с буболечки са богати на протеини и важни хранителни вещества, според Организацията за земеделие и прехрана към ООН. Палмовият житоядец например съдържа два пъти повече цинк отколкото телешкото, както и повече желязо и мазнини. Ето защо, например в Гана, популярно става отглеждането именно на това насекомо, което се оказва изключително доходоносен бизнес.

Подобни начинания обаче далеч не са разпространени само в по-бедните региони по света. В Канада трима иновативни обикновени млади мъже - братята Дарън, Райън и Джаръд Голдин, започват да развиват бизнес с отглеждане на насекоми, като създават Entomo Farms. Те стартирали проекта си през 2014 г., с подкрепа от правителството, както и чрез частно финансиране, а днес фирмата им изнася продукция за целия свят. Първоначално започнали с доставки на насекоми за храна за влечуги, а днес продават, печени или на прах щурци и червеи за консумация. Този алтернативен хранителен източник е богат на протеини, желязо, калций, амино- и омега киселини, и същевременно съдържа малко мазнини.

Наскоро пък западни учени публикуваха ново проучване, според което богато на енергия „мляко” от хлебарки има потенциала да се превърне в хранителна добавка. Изследователите са открили, че видът Diploptera punctata храни своите малки с вещество, което е изключително богато на протеини, мазнини и захар.

В действителност това не е истинско мляко, поне не като онова, с което ние сме свикнали, обясняват експертите, които стоят зад изследването. „Млякото” представлява вещество под формата на кристали, богати на протеини, мазнини и захари. Те съдържат три пъти повече енергия в сравнение с биволското мляко и около четири пъти повече, сравнено с кравето мляко.

"То е онова, от което се нуждаем: протеини, аминокиселини, липиди и захари", твърди един от изследователите на веществото, обяснявайки обаче, че предстои още много работа по усъвършенстване на технологията за добиване, така че да се улесни процесът на производство. А това значи, че ще отнеме известно време, преди млякото от хлебарки да се появи по щандовете на магазините.

Благовеста МАРИНОВА

 

07:35ч. 18.08.2016г.
В

В България фермата за щурци е вече факт! - https://entosyn.com/

Вълев
16:23ч. 19.07.2020г.

Оставете коментар: