Нетрадиционно:

Настойка от коприва и глухарчета за подхранване на зеленчуци

Настойка от коприва и глухарчета за подхранване на зеленчуци

Копривата и глухарчето, които се намират в изобилие край градините и по полето в този сезон, може да се използват за приготвяне на течен тор. Това е водна настойка, която дава добри резултати. Единственото условие е да се изчака сравнително дългият период на ферментация. Сава дума за 2 -3 седмици, в които протичат ферментационните процеси.

Предлагаме ви рецептата за 100 литра вода, на базата на която всеки може да приготви количество според нуждите си. Ето и конкретните стъпки: в дълбок съд – най-добре бидон, се наливат 100 л вода. Към нея се прибавят 10 кг свежи билки – коприва или глухарче. Ако са изсушени, количеството е 2-3 кг. Слагат се още 1-2 кг сух птичи тор или 1-2 кг рогово брашно. Растенията е добре да са в чувал от зебло или друг плат. Съдът се покрива с капак, но така, че да се осигури движение на въздуха. Ще познаете, че течният тор е готов по цвета и миризмата – той трябва да е тъмен и без пяна. Миризмата също трябва да е намаляла.

С получената настойка се полива, след допълнително разреждане в съотношение 1:10. За зеленчуковите култури се разрежда в съотношение 1:20. Тя е подходяща за растения, които се нуждаят от много хранителни вещества. Това са доматите, картофите, пиперът и краставиците.  Поливките се правят през 8-10 дни. След използване е добре растенията да се прекопаят и загърлят, защото миризмата привлича много насекоми.

Внимание! Настойката не бива да се използва за морковите, ряпата и лука, защото влошава вкусовите им качества.

08:12ч. 08.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.