Искаме помощ за череши:

Настояваме за европари заради кризата в сектор "Мляко"

Настояваме за европари заради кризата в сектор

България ще настоява да бъдат взети мерки на ниво ЕС за справяне с кризата в сектор "Мляко". Това става ясно от одобрената от правителството позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 11 април 2016 г. в Люксембург. Също така ще настояваме за подпомагане на производителите на череши, които понасят загуби от руското ембарго.

Още в началото на седмицата земеделският министър Десислава Танева при посещение в Португалия заяви, че ще се иска Брюксел да поеме финансови ангажименти за сектор "Мляко". В момента има решение на ЕК единствено за осигуряване на национални помощи, където възможностите на страната не са големи.

Според официалната позиция на България "от интерес за всички държави-членки е да се намерят точните механизми за възстановяване на баланса на пазарите на селскостопански продукти в рамките на единния европейски пазар, и по-конкретно, на пазара на мляко и млечни продукти. Като отбелязва дадените на държавите-членки възможности да прилагат мерките за справяне с кризата спрямо своята специфична ситуация и по най-добрия възможен начин, страната ни счита, че голяма част от тези мерки се оказват неприложими за нейните условия. Осезаемо и положително въздействие върху европейските земеделски пазари може да бъде оказано само чрез прилагане на мерки на ниво ЕС, които са достъпни за производителите във всички държави-членки."

В допълнение, България счита предложението на Комисията да удължи извънредните мерки за плодовете и зеленчуците във връзка с руската забрана за удачно. Позицията ни обаче е, че за да се отговори на конкретните потребности на страната ни, към списъка на допустимите за изтегляне от пазара продукти следва да бъдат добавени черешите, които имат значителен дял в износа ни за Русия.

13:11ч. 06.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.