Съвети:

Нафталинът прогонва къртиците от моравата

Нафталинът прогонва къртиците от моравата

Навън природата изглежда, че е заспала зимен сън, но под повърхността на земята животът продължава да тече. Затова говорят къртичините, които през декември никнеха като гъби след дъжд по тревната  морава.

Отгоре атакуваният от къртиците терен прилича на минно поле, но картината отдолу е още по-драматична, тъй като се образува гъста мрежа от тунели. Това може да бъде фатално за растенията, засадени през есента, които още не са се прихванали добре. Щетите са още по-големи в парниците и оранжериите с  марули, лук и репички.

Проблемът е, че къртицата не може да се определи еднозначно като вредител. С ровенето си тя размесва пластовете и изкарва на повърхността по-силна и плодородна почва. Освен това е голям неприятел на мишките.

Къртицата не яде растителна храна. Храни се предимно с ларви на почвообитаващи насекоми, телени червеи, априлски и майски бръмбари, попово прасе, гъсеници, охлюви и дъждовни червеи. Складира запасите си в мрежата от дупки, защото е много лакома. За едно денонощие може да изяде храна, която надвишава половината от нейното тегло.

 Така че, ако не прави големи бели, не я прогонвайте. Ако обаче нарушава силно естетическия вид на тревната морава, може да се справите,без да използвате силни химически препарати. В къртичините се поставят парцали, напоени с нафталин,  с газ за горене или катран. Цветовете от бъз също действат прогонващо.

12:01ч. 05.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.