
Ще участват специалисти от Холандия и Иран и от земеделски институти.
Българската национална асоциация на производителите на шафран организира на 10 март от 10 часа в Културния дом в Кърджали национална конференция с международно участие. Това съобщи на пресконференция председателят на Асоциацията Хасан Тахиров, цитиран от областния вестник "Нов живот".
Във форума ще участват холандски и ирански специалисти. Поканени са зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, учени от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров и от други земеделски институти в страната.
По думите на Хасан Тахиров интересът към конференцията е изключително голям. Очаква се да пристигнат няколкостотин реални и потенциални производители на шафран. Според него тази култура има голямо бъдеще през следващите 40-50 години не само в България, но и на целия Балкански полуостров.
Отглеждането й в планинските и полупланиските райони ще бъде земеделска революция. Печалбата от декар е минимум 10 000 лева.
Пенсионерите могат да си изкарат допълнителен доход от производството на луковици. От една луковица се получават 10-15 луковици. В зависимост от едрината цената на луковицата е от 12 до 24 стотинки. На декар се засаждат 20 000-30 000.
Има голям интерес към шафрана от българи, които живеят и работят в САЩ, Франция Англия, Белгия, Австралия и в други страни. Постоянно ми звънят, готови са да се върнат и да отглеждат шафранов минзухар. Непрекъснато ме търсят хора от цялата страна, учудващо за сега е слабият интерес в Кърджалийско, твърди Хасан Тахиров.
По думите му шафранът е много нахално растение – расте в блатисти, сенчести и северни места. Според холандски специалисти климатичните и почвените условия в България са подходящи за екологично производство на шафран за медицински цели. Шафранът е най-скъпата в света подправка за храни.
На конференцията ще има лекции за технологията на шафранов минзухар отглеждане, за икономическата полза, производители ще споделят опит. Ще стане ясно има ли възможности за финансиране на производството на шафранов минзухар по европейски и държавни програми и фондове.
В Гърция и Италия имало европейски субсидии за шафрана, казва Хасан Тахиров.