:

Националният гаранционен фонд ще гарантира до 3 млн. лв. по кредити на фермери

Националният гаранционен фонд ще гарантира до 3 млн. лв. по кредити на фермери

Схемата е в подкрепа на малки и средни предприятия с проекти по ПРСР.

Националният гаранционен фонд (НГФ) ще гарантира до 3 млн. лева по кредити на земеделски производители. Заеми по новата гаранционна схема, която ще стартира през август, ще отпускат 18 финансови институции, обяви на пресконференция днес зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

Финансовият ресурс на новата гаранционна схема е 50 млн. лева и има готовност той да се увеличи, каза Грудев.

Схемата е в подкрепа на малки и средни предприятия, търсещи финансиране за проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г. Новост е, че тя ще гарантира кредити и за други инвестиционни и оборотни нужди на регистрираните земеделски производители, посочи зам.-министърът.

Фондът ще покрива 50 на сто от стойността на отпуснатите заеми, като първите гаранции се очакват в началото на август.

Програмата използва ресурс от освободени гаранции от предходната гаранционна схема по ПРСР 2007 - 2013 г., обясни Самуил Шидеров, изпълнителен директор на НГФ. Повторното използване на средствата и генерирането на допълнителен ресурс от финансовите институции са и сред основните предимства на финансовите инструменти, добави той.

По гаранционната схема по ПРСР, действаща в периода 2013 - 1015 г., НГФ работеше с 14 банки. Подкрепените инвестиционни проекти бяха 544 на обща стойност 375 млн. лева.

От началото на дейността си до момента НГФ е реализирал 4 гаранционни програми. С подкрепата на фонда търговските банки са отпуснали финансиране на близо 4 хил. малки и средни предприятия на обща стойност 940 млн. лева, информира Шидеров

20:54ч. 28.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.