Поверие:

На Атанасовден се бере кукуряк за здраве и берекет

На Атанасовден се бере кукуряк за здраве и берекет

Според народните вярвания  на Атанасовден, който се празнува на 18 януари, трябва да се закичим с кукуряк за здраве и берекет.

Празникът се нарича „среди зима”, защото св. Атанас се качва на своя бял кон, облича бяла копринена риза и се провиква от Балкана: „Иди си зимо, идвай лято!”

В преспите, които са затрупали България точно преди Атанасовден на 2016 г., надали ще е възможно да изровите кукуряк, но какви са традициите?
 
В някои селища на Западна България в ранното утро на празника хората излизат по високите могили, за да посрещнат слънчевия изгрев и настъпващата пролет. В района на Етрополе се палят огньове, които се прескачат за здраве. На връщане жените и децата берат кокичета и кукуряк и се кичат с тях.
 
Съвременните хора знаят малко за тези обичаи, но това растение е добре познато на любителите градинари в Европа с култивираните си форми. От няколко години кукурякът се предлага и на нашия пазар, като декоративен вид с добри качества, който е предимно внос от Холандия.
 
Семейството му е Лютикови (Ranunculaceae). Тези прекрасни зимни цветя привличат вниманието на градинарите в Европа и Азия още от древността, защото са от първите цъфтящи растения през годината, лесни са за отглеждане и са ефектни в градината.

Ето и още няколко причини да имаме тази китка в двора

Първо, издържа на сянка и на засушаване. Естествената среда, в която се развива, са сенчестите дъбови гори. Това означава, че растението издържа на по-суха почва през летните месеци. Кукурякът развива вдървеняло коренище, което му помага да се справя с липсата на вода без риск от изсъхване.
 
Второ, цъфти продължително - от януари до началото на март в различни цветове - черно, червено, розово и бяло. На пазара се предлагат различните хибриди, които могат да се групират с кокичета и нарциси. Засадете ги на сенчесто място, аранжирайте с камъни и ще имате прекрасна комбинация.
 
Трето, растението се използва и за рязан цвят. Малцина знаят, че цветовете му са изключително издръжливи във вода. Може да им се радвате над 10 дни. Не е нужно да откъсвате цялото стъбло. Съчетайте различни цветове в плосък съд, за да имате малко пролетно настроение у дома, без да си разваляте цветните лехи.
 
Кукурякът има способността  да запазва прицветниците си до узряване на семената. Така някои от сортовете изглеждат цъфнали още седмици.
 
14:17ч. 17.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.