За пчеларите:

На 8 и 9 юни пак пръскат срещу нодуларен дерматит в Благоевградско и Кюстендилско

На 8 и 9 юни пак пръскат срещу нодуларен дерматит в Благоевградско и Кюстендилско

Продължава кампанията за инсектицидна обработка на местата, където се размножават комари, пренасящи заболяването Заразен нодуларен дерматит, съобщи пресцентърът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
На 8 и 9 юни 2016 година от 6 до 10 часа ще се обработват площи в областите Благоевград и Кюстендил. Летателната техника ще излита от площадка край село Покровник, област Благоевград. Ще бъдат третирани площи в землищата на село Покровник, Бараково, Мурсалево, Бураново, Пороминово, Бело поле, Рилци, Драгодан, Боровец, Българчево, Зелен дол, град Кочериново и град Благоевград.

Вирусът на Заразния нодуларен дерматит се предава и по механичен път, но насекомите се считат за основен преносител на заразата.

Пръскането се извършва с летателна техника от около 10 метра височина над площите около констатираните огнища и зоните на големите водни басейни и поречието на реките. Общата площ на обработваните терени е 2 500 000 дка. Самолетите ще облетят и територия по цялото поречие на българския бряг по река Дунав. Инсектицидните обработки са съобразени с нормативните изисквания за опазване на пчелите и се извършва в ранните часове на деня – от 6 до 10 часа. Важно е стопаните да предпазят пчелните си семейства, като не ги допуснат в обработваните зони по време на третирането.

11:51ч. 07.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.