Заради снега и студовете :

Недостиг на пелети за огрев, цената стигна 450 лв. за тон

Недостиг на пелети за огрев, цената стигна 450 лв. за тон

 

Заради студа и снеговете предлагането на пелети е ограничено, в много складовете няма големи наличности и се задоволяват само поръчки на училища и детски градини. Други фирми разполагат със стока, но я продават на солени цени.

Румънските дървесни пелети, които са калорични и горят добре, стигнаха 450 лв. за тон. Други фабрики предлагат на цена около 410 лв. за тон, но и това е скъпо в сравнение с цените от преди два месеца, когато чамовите пелети вървяха по около  350 лв. за тон.

Една от причините за дефицита е голямото застудяване. Снегът в планините е дебел, което пречи на нормалния дърводобив, а това води до липса на суровина за фабриките. В същото време търсенето на пелети расте, защото хората бързо изгориха наличностите си заради ниските температури и в момента търсят по 1-2 тона допълнително, за да изкарат зимата.

„За съжаление, българинът не е свикнал да си купува топливо за цялата зима“, коментира бизнесменът Красимир Дачев.

„През  лятото цената беше ниска, но  никой не купуваше. Сега всички се сетиха, но предлагането е ограничено, затова и цената се вдига“, коментира Дачев.

Цената на дървесните пелетите зависи от вида на суровината, която е използвана. В нея  влизат също опаковката и разходите за транспорт. Има значение и количеството, което се купува. В момента обаче се създават условия за продажби на спекулативни цени. 

 

07:54ч. 24.01.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.