Закана:

Инж. Тони Кръстев: Незаконната сеч да бъде криминализирана в НК

Инж. Тони Кръстев: Незаконната сеч да бъде криминализирана в НК

Ниската събираемост на глобите - 12-15% - обезсилва труда на лесовъдите.

Промяна в Наказателния кодекс във връзка със затягане на мерките срещу незаконната сеч предлагат от министерството на земеделието и храните.

Директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев коментира пред БНР, че агроведомството ще се опита да предложи за обсъждане въпросната поправка в НК в началото на 2016 г.

Предложението е всички нарушители, които имат повече от три наказателни постановления, влезли в сила, да бъдат третирани като престъпници при следващи нарушения, а не провиненията им да се отчитат само като административни нарушения.

Причината е ниската събираемост на глобите, която е едва 12-15% и на практика обезсилва труда на лесовъдите. Според Кръстев в наказването на престъпления ефективността е много по-голяма.

"Предприетите мерки за опазване на горите от незаконната сеч не дават желания резултат, защото количеството на конфискуваната контрабандна дървесина не е намаляло през тази година", коментира още директорът на ИАГ Тони Кръстев.

Задържаната незаконна дървесината до декември 2015 г. е около 12 000 куб. метра, като малко по-малко е облата дървесина, а малко повече са задържаните дърва за горене в сравнение с предходните години.

"Това горе-долу е една тенденция, която трудно се променя", посочи Кръстев.

 

12:34ч. 28.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.