:

Не застраховайте есенниците на най-ниската цена

Не застраховайте есенниците на най-ниската цена

Застраховката на есенниците обичайно започва в края на октомври или началото на ноември. По това време рапицата, пшеницата и ечемикът трябва вече да са поникнали. Цената зависи от броя на включените рискове и от това в кой район се намират нивите.

Всички компании предлагат отстъпки и бонуси, които стигат до 50 на сто в зависимост размера на площите и начина на плащане.

Не се хвърляйте на най-ниската цена, предупреждават експерти. Най-евтиното на пазара, не само в застраховането, но и в живота, не е най-доброто. То обикновено не може да покрие очакванията на потребителите. Така при настъпване на застрахователно събитие може да не получите чаканото обезщетение.

Добре е да се ориентирате към утвърдена компания. Фермерите контактуват помежду си и биха могли да се информират кой е коректен към клиентите си и как ликвидира настъпилите щети – дали плащането става бързо или се бави с месеци. Ако всеки направи такова проучване, по-рядко ще се чуват реплики от типа – „Застрахователите гледат само да вземат парите, а после не плащат.“

Отстъпките, които се правят при сключване на застраховка, са два вида. Първият тип са при еднократно заплащане на премията, вторият са бонусите при липса на щети през предходната година или през предишните две години. Това са отстъпки, които варират от 15 до 50 % от цената. Отделно се предлагат  намаления за площ - дали нивите са от 1000 до 5000 декара, от 5000 до 10 000 и над 10 000 декара. Колко по-големи площи се застраховат, толкова по-висока е отстъпката. 

20:30ч. 23.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.