Превенция:

Не пускайте домашните птици на открито заради птичия грип

Не пускайте домашните птици на открито заради птичия грип

Малките стопани могат да вземат спешни превантивни мерки срещу птичия грип. Това каза за AgroLife председателят на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков.

Птиците не трябва да се пускат на открито, на затворено място трябва да се държат и фуражите, тъй като заразата се пренася от гълъбите и врабчетата. Трябва да се поставя навсякъде и отрова срещу гризачи, защото те също са преносители на вируса, посочи Белоречков.

Огнищата на птичи грип са вече 63 в 12 области на страната,  съобщи д-р Петя Петкова, зам. изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ). Всички болни птици ще бъдат ликвидирани. Следи се в магазинната мрежа да не постъпи заразено месо.

В момента на посещение у нас е ветеринарният екип за извънредни ситуации на ЕК, който се срещна със земеделския министър Десислава Танева и ръководството на БАБХ.  Целта на срещата е да се подпомогне България в борбата със заболяването.

Най-силно засегната е Пловдивска област, където всеки ден се откриват  нови огнища. От заразата вече са засегнати патиците в 10 села от 6 общини като последните положителни проби са за селата Старо Железаре, Ръжево Конаре и Първомай. В региона трябва да бъдат унищожени 120 хиляди патици, като до момента са умъртвени 33 000 в общините Марица, Раковски, Брезово, Калояново, Хисаря и Първомай.

Птичи грип има и в другите населени места по поречието на р. Марица –Пазарджик, Хасково, Харманли.

Общият брой на засегнатите от болестта птици е над 430 хиляди.

 

21:04ч. 16.01.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.