Съвети:

Не садете разсада от домати до грах, а картофите до лук

Не садете  разсада от домати до грах, а картофите до лук

Време е разсадът от домати да бъде засаден в градината, ако все още не сте го сторили. И макар че при по-хладно време растенията се прихващат по-добре, сега най-големият риск се крие в дъждовете. Почвата е преовлажнена, а честите превалявания създават условия за разпространение на болести и вредители. В тези условия освен третирането с препарати, които предпазват растенията, е важно да изберем правилните съседства, защото някои култури се подкрепят в развитието си, а други си пречат. Причината е, че всяко растение отделя химически вещества, привлича или отблъсква определени насекоми, податливо е на определени  вируси, а това влияе и на неговите комшии. Затова в по-малките градини изборът на растителните комбинации е особено важен.

Доматите например виреят добре в близост с магданоз. Проблемът е, че при третиране с препарати, което е неизбежно, пръскаме и магданоза. С други думи той няма да е екологично чист, а когато го ползваме за подправка, трябва да си даваме сметка дали е изтекъл карантинният срок на препарата.

Много добро съседство е домати до лук, както и  близостта до спанак, зеле, праз, нискостеблен фасул и моркови.

Съчетанието, което трябва да избягвате, е домати до грах –двете култури си пречат и резултатът ще е печален – няма да се радвате на добра реколта.

Грахът, който вече цъфти, е добра комбинация с краставици. И тъй като той става сравнително рано,  още сега може да засадите между редовете краставици. Те ще бъдат вдигнати на конструкция, а когато грахът бъде прибран, краставиците ще се развиват на воля.

Ако засадите грах до фасул също няма да имате добра реколта. От край време обаче родопчани пускат по едно-две царевични зърна в гнездата с боб. Двете растения растат заедно и живеят в пълна симбиоза - зеленият фасул се увива около здравото царевично стъбло, което му служи за кол, а листата му пазят царевичните кочани от птиците. Между редовете с царевица пък се сеят тикви.

Картофите също имат своите предпочитания. Те харесват за съседи зелето и чесъна, затова отново в Родопите, където обработваемите площи са ограничени, в края на лехите се сади зеле, но в градината трябва да са далеч от лехите с лук. 

07:45ч. 11.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.