Коментар на специалиста:

Не са измръзнали прасковите и кайсиите, а цветовете и завръзите

Не са измръзнали прасковите и кайсиите, а цветовете и завръзите

Не звучат приемливо твърденията, че са измръзнали кайсиите и прасковите на различни места в България. Това коментира пред AgroLife доц. Серафим Серафимов по повод информациите, че в някои райони на страната мартенските студове са нанесли големи поражения върху овошките.

Пред „Дарик“ Мариана Милтенова от Съюза на градинарите например заяви, че „има райони, в които кайсиите и прасковите 100% са унищожени, в Южна България, в района на Сливен и Пазарджик, също има измръзнали овошки. Частично и сливи са засегнати. Това няма как да не се отрази на продукцията“.

В действителност са измръзнали цветовете и завръзите, което не се случва за първи у нас при такива объркани метеорологични условия, според доц. Серафимов. Дърветата  обаче не са измръзнали, а това е много съществена разлика.

Важно е и какви мерки трябва да се предприемат оттук нататък. След такова неприятно събитие грижите за растенията са повишени. Трябва да се води борба за унищожаване на източния молец, който нарушава правилното нарастване / формиране/ на короната, защото ларвичката се вгризва в основата на някой от връхните, нежни листа и изяжда сърцевината. Клончето над повредата изсъхва и предизвиква растеж на нови предивременни клончета отдолу. Така се увеличават разходите за зимна резитба. Необходима е своевременна борба  с подходящи фунгициди против опасната "брашнеста мана", а наесен / към края  на октомври/  - дърветата трябва да се третират с 2,5-3% бордолезов разтвор. Това е  първото и най-важно късноесенно третиране против още по-вредното "къдрясване".  Ако през тази година реколтата е пропаднала, има следващи години, следваши реколти - още много пъти. 
     Това ни дава повод да повторим едно извънредно важно правило, често пренебрегвано поради незнание. При зимната резитба на прасковата всички къси плодни клончета – това са майските букетчета и късите конки до 5 -8  см, трябва да се изрязват изцяло, тъй като  формират слаби, невкусни плодове. Обратно,  при кайсията, бадема и сливите всички такива клончета се запазват - те носят основата на богатия урожай.  

09:49ч. 12.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.