Наука:

Нигерийски учени открили нов пестицид срещу доматения молец

Нигерийски учени открили нов пестицид срещу доматения молец

Нигерийски изследователи твърдят, че са открили нов пестицид, ефикасен срещу вредителя тута абсолюта. Той всъщност представлява така нареченият доматен миниращ молец.

Откритието е изключително значимо, тъй като молецът засяга сериозно доматите, но може да поразява и други култури като пипер и картофи. Гъсениците на тута абсолюта атакуват листата на растението, повреждат стъблата и плода. Така насажденията стават практически неизползваеми. В същото време, след атака на вредителя се препоръчва да не се засаждат нови домати в засегнатия участък поне в продължение на един сезон.

В последните години коварният вредител се среща все по-често и в Европа, включително и в България. Тута абсолюта е засичана в различни части на страната от 2009 г. насам.

Сега от Националния изследователски институт за химически технологии в Нигерия твърдят, че са открили решение на проблема – пестицид, който изтребва вредителя. Но фермерите, засегнати от молеца, ще трябва да изчакат, тъй като новият пестицид все още не е достъпен за потребителите в търговската мрежа.

Макар у нас досега пораженията от вредителя да не са били колосални, в Нигерия молецът унищожи сериозна част от доматените насаждения. Най-сериозно засегнат бе нигерийският щат Кадуна, в северната част на страната, където пострадаха 80% от фермите за производство на домати. Други щати, особено на север, също бяха силно засегнати, а фермерите в тях са претърпели загуби за милиони долари. Така например цената на кошница с домати в африканската страна се покачи от 1,20 долара преди по-малко от три месеца до над 40 долара. След шоковото поскъпване на зеленчука властите в Нигерия обявиха извънредно положение през месец май.

Благовеста МАРИНОВА

 

08:24ч. 23.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.