Студена пролет :

Ниските нощни температури стресират пипера и доматите

Ниските нощни температури стресират пипера и доматите

 

Разсадите от домати и пипер са вече насадени и скоро трябва да започнат първите пръскания срещу болести и вредители. Те не трябва да са по-рано от 14 дни от засаждането, тъй като това задържа развитието на растенията, съветва агроном-консултантът в „Сортови семена“  Свободка Ангелова. По правило най-напред се използват медсъдържащи препарати в комбинация с подходящ инсектицид.

В момента обаче растенията страдат основно от преовлажняване, ниски нощни температури и големи дневни амплитуди. Купеният разсад от по-топлите райони на страната се прихваща трудно, защото е гледан в оранжерии при коренно различни условия. За да се адаптира в студеното Софийско поле, има нужда от месец, защото температурите сутрин падат до 4-5 градуса. Така че доматите в момента страдат не от болести, а от студеното и променливо време.

Може да ги напръскате предпазно с „Купроцин“ или „Акробат“ в  комбинация с листен тор. Така растенията ще станат здрави и силни, защото ще успеят да развият мощна коренова система.

Едностранчивото торене с азот е по-скоро вредно. Затова преди разсаждането е важно да се внесат нужните количества азот, фосфор и калий. Ако това се направи навреме, в последствие градината може да се подхранва само с листни торове – за листна маса, добро опрашване и наедряване на плодовете.

Ако миналата година площите са били засегнати от нощенка, трябва да се вземат спешни мерки.

Най-унищожителна е зимната нощенка - Agrotis segetum. Освен доматите и пипера, тя ще нападне овошките и цветята. Зимува като възрастна гъсеница на 15-25 см дълбочина. Ще я познаете по цвета - сива, дебела, дълга 5 см. През пролетта гъсениците се придвижват по-близо до почвената повърхност и какавидират. Пеперудите излитат към средата на май. Те снасят голям брой яйца по плевелите и растителните остатъци, както и върху повърхността на почвата. Пеперудите от второто поколение летят през август и началото на септември.

Големи щети причинява и зелевата нощенка. Тя развива три поколения през годината и зимува като какавида в почвата на дълбочина 5-10 см. Гъсениците са едри - 4-5 см дълги, и различно оцветени - зелени, сиво-зелени до кафяво-черни.

Препоръчва се да се полива почвата около пипера и доматите с вода, в която сме разтворили подходящ инсектицид – например „Нуреле“, „Децис“, „Вазтак“, „Карате“ и други. Процедурата трябва да се повтори след 15-20 дни. Борбата се води и с редовното унищожаване на плевелите и растителните остатъци около цветята. Важно е и обработването на почвата. При саксийните цветя трябва да разравяте пръстта, да улавяте гъсениците и да ги унищожавате.

22:22ч. 18.05.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.