Пазарни "стимули"::

Ниските приходи от рента карат хората да продават нивите си

 Ниските приходи от рента карат хората да продават нивите си

 В половината случаи земята се намира на повече от 100 км от собственика.

Проблемите с изплащането на рентата е един от основните мотиви за продажба, особено когато става дума за малки парцели или за такива с много наследници.

Това отчетоха от българската компания за купуване и наемане на ниви „Агрион”, цитирана от Агенция "Фокус".

Голяма част от собствениците разчитат на роднини, които да им управляват земята, примиряват се с всякакви условия за отдаване под аренда или изобщо не знаят къде се намират нивите и дали се обработват. Най-честата практика свързана със земята е отдаването под аренда.

„Нашите клиенти попадат на некоректни арендатори, наплашени са от псевдопосредници, а малките неокрупнени имоти носят все по-ниска доходност. Така най-логичният вариант е да продадат сега”, коментираха експертите.

Оказва се, че не са малко случаите, в които няма подписан договор, а само устна договорка с арендатора за стопанисването на имота, а често рентата се плаща в произведена продукция или с голямо закъснение. Това също обезкуражава собствениците да управляват активно своите ниви.

Друга основна характеристика на пазара е силната раздробеност на земята. По-малко от половината собственици притежават земя, която е изцяло окрупнена. При всеки трети тя е частично или напълно раздробена на малки части. Освен това колкото по-малка е собствеността, толкова по-често тя е раздробена. Това затруднява извършването на модерно и високотехнологично земеделие.

От друга страна като правило, земята се намира на голямо разстояние от собственика – в половината от случаите дори над 100 км. Това също е фактор хората да преотстъпват решението за управление на земята на роднини, които живеят по-близо до парцелите", коментират от „Агрион” пред Агенция "Фокус".

За собствениците продажбата на малък парцел в неатрактивен регион, за който са получавали несигурна рента през годините, се оказва по-атрактивен вариант за осигуряване на финансови средства, отколкото тегленето на кредит от банка или фирма за бързи кредити, посочват още експертите.

Освен че сделката се реализира бързо, реално собственикът не се ангажира с плащането на лихва, не се начисляват и други такси и комисионни, характерни за традиционното кредитиране. Няма ограничения, свързани с целта на получените средства, както е при кредита и документалното доказване на доходите на кредитоискателя.

Спечелените суми най-често се инвестират в нов бизнес или се използват за оборотни нужди на вече съществуващ, сочат данните на „Агрион”.

 

21:46ч. 07.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.