:

В Румъния - Ниският ДДС на храните вдигна оборотите на дребно с 9%

В Румъния - Ниският ДДС на храните вдигна оборотите на дребно с 9%

Силният ръст се дължи най-вече на увеличаването на продажбите на храни, напитки и тютюн с 19,1%.

Оборотът на търговците на дребно в Румъния с изключение на продажбите на коли и мотоциклети е нараснал с 8,9% през миналата година в сравнение с 2014 г.

Това съобщава електронното издание Romania Insider, цитирано от money.bg. Данните са на Националния статистически институт на страната.

Силният ръст се дължи най-вече на увеличаването на продажбите на храни, напитки и тютюн с 19,1%, след като от 1 юни ставката на ДДС за храните и безалкохолните напитки бе понижена от 24% на 9%, отчитат от института.

Продажбите на горива в специализираните обекти са нараснали с 5,8%, докато при нехранителните стоки повишението е с едва 2,8%.

Само през декември търговските обороти са се увеличили с 8,6% в сравнение с ноември. При храните, напитките и тютюнът увеличението е с 23,3%, а при нехранителните стоки е само 5,8%.

Продажбите на горива на месечна база обаче са намалели през декември с 9,5%. Оборотите в търговията на дребно през декември 2015 г. са нараснали с 15,5% на годишна база.

Вътрешното потребление е основен двигател на растежа в румънската икономика в момента, изпреварвайки износа. Очаква се понижаването на ДДС за останалите стоки от 24% на 20% от 1 януари 2016 г. да стимулира още повече вътрешното потребление.

Проучване показа, че след същественото понижаване на ставката на ДДС за храните румънците са започнали да харчат повече.

10:42ч. 09.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.