:

Нова агенция към МЗХ ще заверява евросубсидиите за фермерите

Нова агенция към МЗХ ще заверява евросубсидиите за фермерите

От 2006 до 2015 г. за избора за сертифициращ орган са похарчени 8,7 млн. лв.

Новата агенция за заверка на евросубсидиите за фермерите може да заработи през 2016 г. като звено към Министерството на земеделието и храните. Това каза по време на парламентарния контрол агроминистърът Десислава Танева, цитирана от Investor.bg.

Всяка година министерството избира външен одитор (сертифициращ орган) за заверката на изплатените евросредства за сектора. Това е задължително условие на Европейската комисия за усвоявянето на субсидиите.

През 2014 г. и 2015 г. министерството се договаря пряко с одиторите след многократни провали на търговете.

От 2006 до 2015 г. за избора на сертифициращ орган за евросредствата са похарчени 8,7 млн. лв. Средната стойност на годишните разходи е 772 хил. лв. Обществената поръчка, приключена миналата година, е с най-ниската стойност от 2006 г. насам – 347 хил. лв.

В бъдеще тази дейност ще бъде възложена на Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове” към агроминистерството. Предвиждат се 22 служители, част от тях със специална квалификация.

Според Танева новото звено към министерството ще осигури много по-голяма устойчивост за начина на разходване на средствата и контрола.

23:33ч. 18.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.