Промяна:

Нова агенция ще сертифицира фермерските европроекти

Нова агенция ще сертифицира фермерските европроекти
Евросубсидиите за фермери ще бъдат заверявани от нова агенция към земеделското министерство, предвижда проект на постановление на Министерския съвет. Ведомството ще се нарича Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове”.
 
Според еврорегламентите сертифициращият орган, който одитира разплатените евросредства за земеделие, може да е публичен или частен, определен от държавата членка. Когато е частен одиторски орган, изборът се прави чрез публична тръжна процедура.
 
Сертифициращият орган представя становище за годишния финансов отчет на Разплащателната агенция. Това е задължително условие на Европейската комисия за ползването на субсидиите.
 
Досега министерството на земеделието избираше одитор чрез търгове по Закона за обществените поръчки. Търговете обаче постоянно се съпровождат от скандали и се обжалват в съда, което на няколко пъти в последните години създаваше опасност от загуба на европейски средства.
 
Това е и причината за новия орган - според мотивите забавянето на одитите в бъдеще може да бъде избегнато, ако публичен орган прави сертификационен одит. Така според вносителите ще отпадне рискът от недопускането на неблагоприятни за страната последици, т.е. загуба на европари.
12:46ч. 04.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.