Селекция:

Нова Зеландия разчита и на икономическия потенциал на кивито

Нова Зеландия разчита и на икономическия потенциал на кивито

Нова Зеландия открива висок икономически потенциал в производството на киви. Затова в страната всяка година се  разработват нови сортове от този екзотичен плод.

Селекционният процес е дълъг и сложен. Необходими са поне 10 години (а понякога и много повече) докато даден нов сорт се появи по щандовете в супермаркета. Преди това новите сортове трябва да дадат плод, а продукцията да бъде опитана и тествана, за да се види дали има точните характеристики. Изследват се вкусовите качества и формата на плода, вземат се предвид добивите, устойчивостта на вредители и болести.

Ръководителят на екипа, който се занимава с насажденията на киви, Луис Гий разказва, че този проект е необикновен, тъй като за разлика от други подобни, е провокиран от потребителите. Идеята е да се проучи какви качества търсят те в плодовете и на база на това да се разработват нови сортове.

Новозеландската програма разполага с най-голямата колекция от сортове киви извън Китай – около 22 000 сорта. Макар Китай да се счита за родина на кивито, растението е характерно и за Корея, Япония и части от Русия, като плодове от тези страни също са включени в проекта. От тях всяка година учените следят за потенциално най-успешните сортове и ги размножават. След 2 години изследвания се избират най-добре развитите насаждения. В продължение на 3-5 години те се отглеждат в специални овощни градини за допълнителна селекция. През това време плодовете се тестват, за да е сигурно, че са достатъчно издръжливи и не се развалят бързо. Така след 7 години най-добрите от тях биват засаждани на различни места в страната, за да се провери как виреят.

По този начин в момента се разработват нови сортове червено и зелено киви, които се подлагат на опити, с тенденция да навлязат на пазара през 2017 г. Червените кивита например са част от Светия Граал на изследователите – интересът към тях е засилен, особено от страна на азиатските потребители. Разработените досега сортове обаче са малки по размер, не издържат на продължително съхранение и са податливи на някои болести. Други три нови високодобивни сорта зелено киви пък са навлезли на пазара през 2010 г. Един от тях, Charm (в превод „Чар”), като той е изминал цялата процедура от откриването до достигането на пазара. Фактът, че той не издържа на продължително съхранение обаче, става причина през 2015 г. да бъде изтеглен от пазара.

Годишно инвестициите по проекта (включително проучванията на пазара и ползите за здравето) са около 35 млн. щатски долара или 1.5% от приходите.  От тях само разходите за изследвания на културите възлизат на 15 млн. долара годишно. И все пак разчетите дотук показват, че вложенията в проекта имат възвръщаемост. Откакто са на пазара, само два от сортовете са влели над 4 млрд. долара допълнително към икономиката на Нова Зеландия.

Благовеста МАРИНОВА

 

09:09ч. 19.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.