Норвежки опит:

Нова мода - балсамирани мъхове за интериорна украса

Нова мода - балсамирани мъхове за интериорна украса

В последните години един от скандинавските мъхове се превръща в търсен материал за изграждане на зелени интериорни стени в дома и офиса. Нарича се Cladonia rangiferina и се внася у нас от Норвегия след „балсамиране“. Така получените зелени пана не изискват специални грижи. Те не трябва да се подхранват, плевят и поливат, за да бъдат красиви.

Cladonia rangiferina  расте в естествена среда в Норвегия, но вече се отглеждат селекционирани видове в оранжерийни стопанства. По този начин не се нарушават естествените местообитания и околният ландшафт. Жизненият цикъл на мъховете е много бавен. Нарастването на биологичната маса за една година е само с 1см, затова цената на растенията е висока.

Освен това минават през сложна и дълга обработка, за да се използват за декоративни цели. Естественият им цвят е бял, което позволява да се  боядисват в различни багри. След оцветяването започва процес на  балсамиране.

С обработените мъхове се изграждат стени и декоративни картини с геометрични или свободни форми. Подходящи са както за жилищни, така и за обществени  сгради - търговски центрове, офиси, галерии, магазини, ресторанти и СПА центрове.

Единственият им недостатък е, че не бива да са изложени на пряка слънчева светлина или в близост до радиатор. При по-сух въздух посърват, но ако влажността се повиши, се освежават отново.

07:22ч. 12.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.