Защо така:

Симеон Присадашки: Новите помощи за млечния сектор са ограничителни

Симеон Присадашки: Новите помощи за млечния сектор са ограничителни

За българските фермери субсидиите щеле да бъдат по 2-3 ст. на литър мляко.

Новите помощи за млечния сектор имат за цел да ограничат производството в Европа, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Млечният сектор у нас ще получи близо 6 млн. евро допълнителна субсидия от ЕС. Това са около 2-3 ст. на литър мляко, което е крайно недостатъчно, но все пак е някаква помощ, коментира той.

Въпросът според него е как ще бъдат разпределени тези пари и дали ще бъдат използвани по предназначението си.

През септември ще станат ясни правилата, по които средствата ще бъдат разпределени.

Присадашки коментира, че от новия пакет за европейските фермери на стойност 500 млн. евро 350 млн. евро ще отидат директно за подпомагане на производството на мляко, а 150 млн. евро - за ферми, които ще се преструктурират.

"Идеята е да се намали производството на мляко в Европа като цяло, защото се смята, че до ниски цени се стигна заради свръхпроизводството". Експертът заяви, че в България случаят не е такъв и тя за момента произвежда под 0,3% от общото количество мляко в Европа.

Той коментира и законопроекта за управление на хранителната верига, който предвижда съществуващите 10 нормативни акта да се синхронизират и обединят в един.

Според Присадашки сред механизмите за подобряване на качеството на хранителните стоки са високите санкции и даването на публичност при злоупотреби.

Вижте още във видеото: http://www.bloombergtv.bg/video/simeon-prisadashki-za-sastoyanieto-na-mlechniya-sektor-u-nas

 

22:27ч. 20.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.