:

Новият сорт алабаш "Ники" е витаминозна бомба

Новият сорт алабаш

Истинска витаминозна бомба срещу простуди, грип и бронхити създадоха учени от Института по растителни и генетични ресурси в Садово и от пловдивския институт по зеленчукови култури "Марица".

Новият сорт алабаш (гулия), наречен "Ники", укрепва защитните сили на организма и е боец срещу болести включително и туберкулоза, пише "24 часа".

"В 100 г свежа маса има над 50 милиграм процента витамин С, колкото при лимона. Ако човек консумира редовно този зеленчук, засилва имунитета си", обяснява доц. д-р Петър Чавдаров от авторския колектив по селекционирането на сорта.

По думите му гулията е богата на белтъчини, аминокиселини, желязо, калций, фосфор, цинк, хром, калий и е полезна при анемия. Препоръчва се и за отслабване, тъй като е нискокалорична. В 100 грама се съдържат само 0, 1 г мазнини. Според диетолозите трябва да се консумира в прясно състояние във вид на салата подобно на ряпата.

Алабашът "Ники" се отличава и с добра продуктивност - 3-4 т/дка. Другите му предимства са, че грудката, която достига до тегло 1 кг, не се разпуква и в нея не се образуват кухини. Вегетационният период - от засаждането до прибирането на реколтата, е 75-90 дни.

Предназначен е за късно полско производство.

11:27ч. 29.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.