Ескалация: :

Нови протести в защита на домашната ракия

Нови протести в защита на домашната ракия

Недоволни се заканиха, че следващият път идват пред парламента и на управляващите "полицейските стачки ще им се сторят като благотворителен митинг.

Казанджиите блокираха улици на Пловдив, пътища към Велинград и Брацигово, край Петрич и СанданскиПред Нова тв производители заявиха, че законът е лобистки и цели да унищожи малките в бранша за сметка на големите предприятия. Предвиждат, че ще се стигне до уволнение на работници и покачване на цената на домашната ракия.

Хората, които сега варят ракия, заявяват, че законовото ограничение няма да ги спре, напротив сивия сектор ще се увеличи и те самите ще се произвеждат ракията незаконно вкъщи.

Ракиджиите са заканиха скоро да пренесат протеста си на жълтите павета.

По-късно през деня  на протест излизат и казанджиите от пазарджишкия регион. Те се заканват да блокират главния път към Велинград и Септември. Очаква се това да стане след 15 ч. днес, обяви Нова тв.

Протестиращите от района на Петрич и Сандански също твърдят, че предложените промени в закона са лобистки.

Недоволните производители на ракия коментираха и внушенията, че се отчитат количества далеч под реалните. "Дори нямат предвид, че през 2014 година над 80% от лозарите отчетоха нулева година. Те не набраха нищо", каза пред БНР един от протестиращите.

Според протестиращите не е коректна и статистиката за броя на казаните, която се цитира. "Повечето от тях на практика не работят, защото са амортизирани и неподдържани от години, въпреки че имат лиценз, казва Николай Томов от Сандански, който прогнозира, че варенето на ракия отново ще се върне по домовете и в мазетата.

Днешният протест е предупредителен и мирен. Хората не затвориха международния път Е-79. Ако няма реакция от парламента обаче, протестиращите обещават, че "полицейските стачки ще им се сторят като благотворителен митинг".

 

15:02ч. 04.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.