Българска селекция:

Нови сортове български пипер раждат по 5-6 тона от декар

Нови сортове български пипер раждат по 5-6 тона от декар

След големия успех с новия сорт домати – „Розово сърце“, Институтът по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив излиза на пазара с друго атрактивно предложение за фермерите. Това са два нови сорта пипер, които носят имената „Ясен“ и „Калоян“ и са резултат от продължителна селекционна и изследователска дейност. Подходящи са за отглеждане в полиетиленови оранжерии за ранно и средно ранно полско производство. Отличават се с високи добиви и много изравнени плодове.

Ето какво разказа за AgroLife един от създателите им  - доц. д-р Величка Тодорова.

Ясен F е със слаба чувствителност към икономически значимата болест по пипера - вертицилийно увяхване ( Verticillium dahlia e Kleb.), а сорт „Калоян“ - с  висока полска устойчивост към същата болест. Други предимства са, че плодовете на „Ясен“ са с нежна кожица, която не се усеща при директна консумация, а тези на „Калоян“ след преработка лесно се белят.

Пиперът е традиционна и икономически значима зеленчукова култура за България. Плодовете, сладки или люти, съдържат много ценни хранителни вещества – витамини, каротеноиди и други биологично активни съставки. Любопитно е, че по съдържание на витамин С пиперът се равнява на касиса и превъзхожда лимона и портокала и всички зеленчуци, с изключение на броколите. В нашата страна сладкият пипер е един от най-конкурентните зеленчуци. През последните години той формира средно около 35-40 % от общия износ на пресни зеленчуци. Добивите са разнородни и зависят от много фактори. За последните пет години според статистическите данни добивът от червени чушки е от 1370 до 1630 кг на дка.

Новите сортове са предназначени основно за беритба на зелени плодове, като при „Ясен F1 “ са получени 6 т на дка. С какво още се отличава този шампион?

Ясен F е създаден от авторски колектив в състав доц. д-р Величка Тодорова, доц. д-р Веселина Николова, проф. д-р Йордан Тодоров, проф. дбн Стефан Даскалов и ст. специалист Лозина Георгиева.  Вегетационният период от поникване до първа беритба е средно 100-105 дни. Характеризира се със средно високи растения с три разклонения от първи порядък. Плодовете са висящи, сравнително ширококонусовидни, едновърхи, с дължина 12-14 см. Диаметърът при основата е 5-6 см, а средно тегло 80-90 г. В техническа зрелост са светлозелени, а в ботаническа – червени. Продукцията е предназначена за консумация в свежо и преработено състояние – пържене, пълнене и др.

Високодобивен е и Калоян, който ражда по 4-5 т/дка. Създаден е от авторски колектив: доц. д-р Величка Тодорова, проф. д-р Стойка Машева, проф. д-р Йордан Тодоров, ст. специалист Лозина Георгиева и ст. експерт Милка Наскова. Характеризира се с висока полска устойчивост спрямо вертицилийно увяхване (Verticillium dahliae Kleb.). Формира средно високи растения със здраво стъбло. Плодовете са едновърхи, висящи, с дължина около 9-10 см и ширина 7-8 см. Повечето са компактно разположени и достигат средно тегло 100-120 г. Отличават се с гладка повърхност. Окраската им в техническа зрелост е светлозелена, а в ботаническа – червена. Продукцията е предназначена за консумация в свежо и преработено състояние. В конкурса за иновации на селскостопанската изложба АГРА 2015 „Калоян“ е победител в раздел „Сортови семена и посадъчен материал“.

В момента институтът предлага семена и от двата сорта, както и от  сравнително новия ИЗК Калин, предназначен за производство на млян пипер.

За получаване на високи добиви обаче не е достатъчно само да имате качествени семена. Нужно е също добро познаване на биологичните изисквания на културата, спазване на технологията за отглеждане, в т.ч. провеждане в срок на растителнозащитните мероприятия с регистрирани от Националната служба за растителна защита продукти за борба с болестите и неприятелите, подчертава селекционерът доц. Величка Тодорова.

09:34ч. 10.03.2016г.
В

Благодаря на всички колеги, участвали в създаването на сортовете! Успех на пиперопроизводителите!

Величка Тодорова
10:45ч. 15.03.2016г.
a

<a href=https://gcialisk.com/>5 mg cialis generic india[/url]

amaxizKar
00:01ч. 07.06.2021г.

Оставете коментар: