:

Ново 20: Данък "вредни храни" може и да не влезе в сила през 2016 г.  

Ново 20: Данък

Финансовото министерство тепърва ще анализира предложението за налога.

Финансовият министър Владислав Горанов косвено намекна пред журналисти, че предложеният от здравното министерство данък върху продукти, съдържащи вредни съставки, няма да е факт за бюджетната 2016 г.

Законопроектът е на много начален етап, далеч от готовност да бъде внасян в парламента. В същото време още идната седмица МС ще гласува и внесе в Народното събрание проектобюджет 2016.

"Още не съм се запознал със законопроекта, към днешна дата предпочитам да не заемам позиция", коментира Горанов по повод отправени от бизнеса критики към предложените от здравното министерство текстове.

При вече публикуван за обществено обсъждане законопроект Горанов допусна, че МЗ в момента води информационна кампания именно в опит да се намери най-правилното и балансирано решение. "Когато то бъде намерено, ще вложим ресурс в анализа", заяви Горанов.

Той не коментира по същество предложената от МЗ структура на данъка - с облагане на крайните продукти с разнообразие от ставки, но предупреди, че трябва да се подхожда внимателно към промени, които могат да насочат пазара в една или друга посока.

Целта на този данък не е да донесе приходи в бюджета, обратно - липсата на постъпления би означавала успех на данъка и по-здравословно потребление, обясни принципно Горанов.

В същото време МЗ обяви очакван ефект от данък от 150 млн. лв. и дори има предложение за целевото му изразходване за детски площадки и игрища. 

Изказването на финансовия министър идва на фона на силно напреднала бюджетна процедура. Очаква се идната седмица МФ ударно да съгласува и внесе в кабинета и парламента проектобюджет 2016. Крайният срок за това по закон е 30 октомври.

Предпазливата позиция на МФ бе предшествана от остри критики от страна на бизнеса към законопроекта. Според работодателски организации данъкът ще доведе до ръст на сивата икономика, повишаване на цените на храните и нивото на бедността, както и до фалити на фирми.

Данъкът бе критикуван и от Владимир Каролев, съветник на икономическия министър Лукарски, в предаване по БНТ. Което може да означава, че в МС и дори в самия Реформаторски блок не са единни.

МЗ предлага да се облага краен продукт, а не самите вредни суровини, като за различните видове храни и вредни съставки се предлагат различни ставки. Това ще направи данъка много труден и за събиране, и за контрол, изтъкват данъчни експерти.

Именно сложното администриране е една от причините у нас да не се допуска диференциране на ДДС извън намалената ставка за туризма, каквито призиви е имало неведнъж за лекарства, книги и учебници, хранителни продукти.

 

21:40ч. 22.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.