Родна селекция:

Нов български сорт дава от 5 до 7 тона от декар

Нов български сорт дава от 5 до 7 тона от декар

 

Новият български сорт домати - „Алено сърце“, ще се появи на пазара до края на 2017 година. Това съобщи създателят му доц. Даниела Ганева, директор на Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив.

„Алено сърце“ развива качествата на добре познатия и любим на поколения българи сорт „Биволско сърце“. Каква е разликата?

Биволското сърце обичайно плододава оскъдно – по един два плода на съцветие, докато „аленото“ е много по-родовито, обясни доц. Ганева. Кожицата му е нежна, месото - сочно, почти без семки, като се съчетава характерният за българския домат сладко-кисел вкус. Плодовете са наистина впечатляващи – от 300 до 700 грама всеки. Има високо съдържание на витамин С и антиоксиданти. Подходящ е за отглеждане в оранжерии и на полето. Дава добив от 5 до 7 тона от декар.

Според специалистите е постигнат добър баланс между киселини и захари.

Доц. Ганева обясни, че създаването на „Алено сърце“ е отнело около 8 години на творческия екип от учени и агрономи. След това минават още две години в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробации и семеконтрол. Сега се очаква издаване на сертификат, с който сортът ще бъде признат за нов и ще се появи на българския пазар

21:44ч. 23.08.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.