:

МТСП предлага нов механиъм за отчитане на еднодневния труд

МТСП предлага нов механиъм за отчитане на еднодневния труд

Наетите ще имат трудови книжки, в които ще се лепят марки или стикери за положения през деня труд.

Подготвя се нов механизъм за отчитане на еднодневния труд, полаган от земеделските стопани. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Министерския съвет, предава БТА.

С новия модел, който все още подлежи на дискусия и е взаимстван от опита на други европейски страни, хората ще имат трудови книжки, в които ще се лепят марки или стикери за положения през деня труд. Този модел предполага и полагане на по-малко или повече от осем часа труд, каквато е спецификата на стопанската дейност на полето, посочи Русинова.

Законопроектът на Румен Христов – депутат от Реформаторския блок, е оттеглен и се подготвя нов от депутати от ГЕРБ, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, който след оттеглянето от кабинета на Ивайло Калфин стана председател на НСТС.

В проекта на Румен Христов се предлагаше еднодневните трудови договори в селското стопанство да може да се сключват не само непосредствено преди започването на работата, но и две седмици след извършването й.

Работата на полето често започва в три или четири сутринта, например така е при брането на рози, и е трудно да се оформят дори еднодневни трудови договори, каза министър Русинова. По думите й новия ред за еднодневните трудови договори може да се въведе още преди есента и да е в сила при прибирането на реколтата.

22:18ч. 07.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.