:

Нов тип семена пести водната консумация в земеделието

Нов тип семена пести водната консумация в земеделието

Създадоха нов тип семена, при който насажденията ще се нуждаят от по-малко от стандартното количество вода за отглеждане, благодарение на силата на микробите.

Семената съдържат пробиотик – вещество, стимулиращо растежа на микроорганизми с полезни свойства. Авторите на разработката твърдят, че са провели изследвания, които доказват, че определени микроорганизми в растениятя влияят на развитието им, като в крайна сметка ги карат да се нуждаят от по-малко вода.

Иновацията е дело на стартъпа Indigo, като засега от там предлагат само семена на памук, наречени Индиго Памук, но по-късно тази година предстои да предложат още един вид пробиотични семена – Индиго Пшеница.

От Indigo са тествали стотици растителни видове. При пробиотични семена на над четири от изследваните растения дори е потвърдено, че те дават 10% по-голям добив спрямо обикновените.

Самият Индиго Памук е първият комерсиален продукт на стартъпа и от компанията са заявили, че с новите семена вече са засадени 50 000 акра в Тексас и още четири щата. Очакванията са ръстът на добивите от сега засадения Индиго Памук спрямо тези от обикновен памук, да се запази на приблизително същите нива, като отчетените при предишните опити – около 10%.

"Може да се види осезаема разлика в диаметрите на стъблата и в масата на корените, което е особено добър показател за способността на растението да се справя с приема на вода", коментира изпълнителният директор на Indigo Дейвид Пери.

Разработката има потенциал да намери широко приложение, тъй като потреблението на вода в селското стопанство е изключително сериозен проблем. 70% от сладката вода на Земята се използва за поливане в земеделието, твърдят експерти в сектора. Проучвания показват и че ако сегашните тенденции се запазят, ще се стигне до 50% ръст в потреблението на вода в земеделието до 2050 г.

Междувременно в световен мащаб вече се отчита опасно висока консумация на сладка вода на фона на острия недостиг на този ресурс.

Новата разработка е стъпка напред не само към преодоляване на проблема с дефицита на сладка вода, но и по отношение на изхранването на световното население. И докато памукът не е култура, с която можем да се храним, бъдещият продукт Индиго Пшеница също като него дава заявка за постигане на по-големи потенциални добиви.

Освен това от Indigo планират в бъдеще да разработят още Индиго соя и Индиго царевица.

08:35ч. 02.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.