Тревога:

Нодуларният дерматит стигна до Врачанско и Ловешко

Нодуларният дерматит стигна до Врачанско и Ловешко

Случаи на Заразен нодуларен дерматит сред едрите преживни животни в Северна България вече са факт - във Врачанска и в Ловешка област.

"Според резултатите от кръвните проби можем да запишем, че вече имаме първи случай на нодуларен дерматит във ферма във врачанското  село Бързина", съобщи пред агенция "Фокус" д-р Милчо Костурков, директор на Българската агенцията по безопасност на храните във Враца.

„Имаше съмнение онзи ден, взети са кръвни проби”, посочи той и уточни, че е взета проба от едно животно, а във фермата животните общо са 17. „За съжаление по закон всички болни и контактни животни се унищожават, но такива са правилата”, обясни д-р Костурков.

За случай на заболяването в гр. Априлци съобщиха и от Епизоотичната комисия в област Ловеч. Заразното заболяване е установено само в едно животно, но са умъртвени още четири, които са обитавали животновъдният обект и са били контактни, съобщи директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч Росен Хадерчев. Той допълни, че са осигурени 2 500 ваксини, половината от които вече са поставени, предаде БНР.

13:43ч. 08.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.