:

Без нивомери и касови апарати за мобилни бензиностанции на фермери

Без нивомери и касови апарати за мобилни бензиностанции на фермери

Регистрираните земеделски производители, които ползват мобилни цистерни за собствени нужди, за да зареждат от тях машините си на полето с гориво, няма да поставят нивомерни устройства и да осигуряват онлайн връзка с НАП. Задължително изискване е машините им да са регистрирани по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

Задължение да поставят нивомери и касови апарати ще имат обаче собствениците на стационарни ведомствени бензиностанции с вкопани цистерни.

Това е записано в нов вариант на проектонаредба на финансовото министерство за регистриране и отчитане на продажбите в търговски обекти чрез касови апарати.

Припомняме, че преди два дни AgroLife.bg съобщи за очакваните промени, в резултат на които Националната асоциация на зърнопроизводителите е взела решение да се откаже от планираните протести.

Мотивът на финансовото министерство е "констатирани затруднения при зареждане на техника от земеделски производители, за която не се изисква регистрация съгласно Закона за движението по пътищата". Такава техника няма право да се придвижва по републиканската пътна мрежа, което на практика възпрепятства достъпа за зареждане на бензиностанции, признава ведомството на Владислав Горанов.

Предвиден е едномесечен период в който лицата, регистрирани като земеделски производители, които извършват зареждане на превозни средства, машини, съоръжения или друга техника за собствени нужди с течни горива, трябва да подадат повторно данни в НАП за наличните съдове и съоръжения за съхранение и зареждане с течни горива.

 

Виж още по темата

09:12ч. 08.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.