Асоциация на месопреработвателите в България::

Няма как да се преработва поне 30% българска суровина за новите европари

Няма как да се преработва поне 30% българска суровина за новите европари

Броени дни след като зам.-министърът на земеделието Васил Грудев обяви, че предприятия ще могат да се модернизират по новата програма за селските райони, само ако поемат ангажимент да преработват в новите цехове поне 30% българска суровина, месният бранш отговори с мощен отпор. 

Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите в България припомни, че големият проблем е българското животновъдство. „По субсидии българското свиневъдство вече се изравни с европейското, а защо в същото време свинското ни месо е по-скъпо. Защото най-голямата кланица у нас коли 300 глави на ден, а една средна кланица в ЕС, коли 600 глави на час“, зададе риторичен въпрос той, за да илюстрира, че страната ни не разполага с родна суровина за производство на колбаси. 

Оказа се още, че месопреработвателната промишленост в ЕС се представлява от 13 000 дружества с оборот 85 млрд. евро и 350 000 заети. Там средно към 27 души работят в едно предприятие, което е със среден годишен оборот 6,5 млн. евро. Така на един зает се падат 243 000 евро годишен оборот. В същото време в България в сектора работят 16 800 заети в 449 предприятия. Средно по 37 са заетите в една фирма, а годишният оборот на едно предприятие е към 2 млн. евро. Това прави оборот от 58 хил. евро на един зает. По-малко ефективните предприятия трудно могат да се договорят с търговските вериги, които искат 40% отстъпка, стана ясно от думите му.

Вътев смята, че проблемите са възникнали още при определянето на правилата по предприсъединителната програма САПАРД. За да има селскостопански продукти, трябва да има кой да ги преработва. За да има кой да ги преработва, трябва да има къде да ги продаде. Затова станахме бананова република, каза той.

16:39ч. 16.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.