:

МЗХ уверява: Няма наложени санкции по ПРСР

МЗХ уверява: Няма наложени санкции по ПРСР

На спешна пресконференция зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев опроверга категорично появилата се информация, че близо един милиард и сто милиона лева (550 млн. евро), които е трябвало да бъда изплатени на България за вече изпълнени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през 2015 година, са спрени от Европейската комисия.

На пресконференцията, в отговор на разпространените от някои медии данни, той увери, че всички средства по Програмата са възстановени в държавния бюджет още през март месец тази година.

Зам.-министър Грудев обясни, че около 182 милиона евро от общата сума, която е 552 милиона евро, няма как да бъдат преведени в бюджета, тъй като реално са били изплатени авансово на бенефициентите.

Той бе категоричен, че няма никакви наложени санкции, спрени пари и невъзстановени средства по ПРСР за 2015-та година.

От изказването му стана ясно, че наложени санкции по Програмата има, но те са за предходните й периоди и са далеч под спекулинарана сума, а именно 26 милиона евро.

Грудев уточни, че и към момента има 9 отворени процедури с ЕК, които обаче не са свързани със санкции, а със самите процедури.

Той отбеляза, че в министерството наистина е пристигнало писмо от ЕК, но то е свързано с финансовото осчетоводяване на Програмата и касае сертифициращия орган, като по никакъв начин не може да се говори за спиране на средства.

Вижте и друго мнение - http://www.segabg.com/article.php?id=808294

 

09:57ч. 14.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.