Министерство на икономиката::

Няма нужда от данък "вредни храни"

Няма нужда от данък

Зам.-министър Везиева: "Не може да не се държи сметка и за особеностите на българската национална кухня."

Законопроектът на здравния министър Москов за данък "вредни храни" нито е получил оценка въздействие, нито е съгласуван с други министерства, включително министерството на икономиката.

Това каза в Пловдив зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, предаде БГНЕС.

Този закон вече създаде отрицателни емоции, а опитът показва, че в други страни, където е въвеждан, после се е налагала отмяна. В Дания, например, два пъти го въвеждат и два пъти го отменят, опит е правен и във Финландия, резултатът е същият.

Няма нужда от такъв данък, по-добре етикетите да съдържат пълна информация за вложените продукти, а хората да подобрят културата си на хранене.

Не може да не се държи сметка и за особеностите на българската национална кухня, смята зам.-министър Везиева. Проблем има по-скоро с това, как живеем, добави тя.

Зам.-министър Везиева участват в конференцията "БГ храна- предизвикателства и възможности", която се провежда в Пловдивския панаир. Тя обяви и предстоящите две нови схеми, които ще се отворят за кандидатстване в най-скоро време.

Едната се отнася до иновации в утвърдени предприятия, по другата пак за иновации могат да кандидатстват стартиращи фирми.

 

13:35ч. 12.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.