Още веднъж за майонезата::

Позицията на БАБХ: Няма стандарт - няма проблем

Позицията на БАБХ: Няма стандарт - няма проблем

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) не вижда нищо тревожно в проучването на асоциация "Активни" потребители", което разкри, че у нас се продават много странни разновидности на майонеза.

Резултатите, огласени в понеделник, показват, че в 6 от 16-те изследвани от асоциацията пакетчета няма и помен от яйце, в други водното съдържание е изместило мазнините и надхвърля 60%, а в трети въглехидратите са като в шоколад.

От "Активни потребители" обясниха, че подобни смеси по европейските стандарти трябва да се наричат "салатен дресинг".

Според БАБХ обаче, "ако производителят го е нарекъл майонеза, значи е майонеза". Това заяви д-р Камен Николов от дирекция "Контрол на храните"по Нова тв.

"Достатъчно е да има растително масло (слънчогледово, рапично, царевично). Не е задължително да има яйца. Дори и да има 87% вода, пак може да се нарича майонеза. Това е напълно в реда на нещата, стига да го пише на етикета", обясни експертът Николов.

Оказа се, че в агенцията сляпо се придържат към правилото "няма стандарт - няма проблем".

"Съществува БДС за майонеза от 1987 г. и той действа, но не е задължителен, а е доброволен - който иска да го прилага, може да си го купи от Института по стандартизация и да съобрази производството си с него", уточни д-р Николов.

От думите му излезе, че всяка жълтеникава смес може да се нарече майонеза и че яйцата изобщо не са задължителни. "Ако сте заложили в документацията 87% вода, обявили сте го на етикета и сте го спазили, спокойно може да го наречете майонеза", отсече човекът от БАБХ.

Думите му удивиха водещия Виктор Николаев, който посочи лист хартия и попита "Това майонеза ли е?"

"Ако производителят го е нарекъл "майонеза", значи е", отговори д-р Николов.

Тази бюрократична логика най-добре показва защо на българския пазар експериментите с храните и с търпението на потребителите се множат.

Кои са и истинските майонези с яйца - открийте ги в таблицата на Активни потребители 

http://clubz.bg/40854-eto_koi_sa_istinskite_majonezi_v_koito_ima_qjca_spisyk

 

23:02ч. 14.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.