На 16 юни:

Обществено обсъждане за промените в БДС за киселото мляко

Обществено обсъждане за промените в БДС за киселото мляко

 

Три фирми са поискали промяна на стандарта за киселото мляко по отношение опаковката –„Обединена млечна компания“, „Димитър Маджаров“ и „Полидей“, която произвежда марката „Домлян“.  Това съобщи за AgroLifeл.bg изпълнителният директор на Българския институт по стандартизация (БИС) Ирен Дабижева.  

Киселото мляко по стандарт може да се предлага единствено в опаковки от стъкло, керамика или в полистиренови кофички. Преди месец обаче трите фирми внасят  искане видът на използваните материали да се разшири. Стартирано е обществено допитване и поради големия интерес, срокът му е удължен до края на май.

Един месец по-късно, по време на служебния кабинет, постъпва и искане за изменение на стандарта по отношение съотношението между бактериите лактубацилус булгарикус и стрептококус  термофилус. Автор на предложението е Министерството на земеделието и храните, към което е прикрепено писмо от БАБХ.  

Новото ръководство на агроминистерството обяви, че е против промяната на стандарта, но все още в БИС не е получено официално съобщение.

Ирен Дабижева обясни, че предложенията за промяна на стандарта ще бъдат предмет на широко обществено обсъждане на 16 юни. На него се очаква всички заинтересувани страна да вземат отношение по въпроса дали да има промяна на БДС или не.

„Изписаха се много неверни неща – както за института, така и за процедурата, заяви Дабижева. Ние не пишем стандартите, те са дело на съответните браншове. Техническите комитети взимат решения какво да има в тях.“

Тя допълни, че всеки може да внесе обосновано предложение за разработване на стандарт или за неговата промяна. Оттам нататък Българският институт по стандартизация трябва даде ход на процедурата.

Мненията на експертите по повод исканите корекции в БДС за киселото мляко са противоречиви – повечето фирми от бранша са категорично против промени в микробиологията, за да се запази традиционният вкус на продукта. По отношение на изменението на опаковките едни от експертите са „за“, други смятат, че няма подходящи опаковки за всички видове хранителни продукти. Не прави изключение и киселото мляко, тъй като то продължава да ферментира в кофичката.

 

 

19:20ч. 09.06.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.