:

Овошките трябва да са с гладка и свежа кора

Овошките трябва да са с гладка и свежа кора

В България традиционно овошките се садят през ноемри, защото листата на младите дръвчета са вече опадали, почвата е влажна, а времето –все още топло.

Как да изберем добър посадъчен материал?

Независимо откъде купувате - дали от изложение, от пазара или градинския център, обърнете внимание на някои външни белези. Кората на овощката трябва да е свежа и гладка на пипане. А корените - добре развити и здрави. Това означава, че тя е извадена наскоро и не е засъхнала. Височината не трябва да е над 100-110 см, да има най-малко 3 скелетни клони, минимум 3 корена с дължина 30-35 см и т.н. През есента листата трябва да са опадали, а напролет пъпките не бива да са се развили. Това може да се случи, ако опакованите в торф дръвчета са държани на топло.

Основното правило при засаждането е да се изкопае широка дупка, така че корените на растението да се разположат в нея добре. Тя трябва да е около 50-60 см ширина и почти толкова дълбока. Горната част на изкопаната почва се смесва с прегорял оборски тор и се слага отдолу, а долната се използва за засипване. Дървото не бива да се засажда по-дълбоко, отколкото е било в разсадника или контейнера. Според опитните овощари е добре присадката да бъде ориентирана на юг.

След като напълним дупката с пръст до половината, трябва да я отъпчем, да полеем обилно с вода, да прибавим останалата пръст и отново да притиснем добре. Целта на цялата операция е да излезе въздухът, защото остане ли в почвата, корените може да загният.

Опорното колче се поставя още преди дупката да се запълни. И още един съвет – пръчката не бива да е много по-голяма от дръвчето. То не бива да се пръска и варосва, докато не се прихване добре.

Оттук нататък най-важното, за да се радваме на богата реколта, е редовното пръскане, поливане и торене. За всички дръвчета е много важно ранното зимно пръскане със син камък или акарицид, което се прави през февруари. Това предпазва дръвчетата от инсекти и гъбни заболявания.

11:07ч. 13.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.